Vijf factoren die van invloed zijn op STEM-recruitment in 2020

De wereld zoals we die kennen, verandert. Elk aspect van ons leven is op verschillende manieren beïnvloed door de ongekende gebeurtenissen van 2020, en de recruitmentwereld is niet anders. Naarmate bedrijven hun strategische prioriteiten opnieuw aanpassen, veranderen de wervingsplannen voortdurend. En professionals worden flexibel in hun carrièremogelijkheden. 

Maar wat betekent dit in het bijzonder voor de STEM-ruimte? Onlangs hebben we contact opgenomen met een aantal klanten die werkzaam zijn in verschillende STEM-industrieën - waaronder life sciences, engineering en tech - om hun mening te horen. We spraken ook met onze consultants en deden extern onderzoek om inzicht te krijgen in de huidige markt. 

Er verandert voortdurend zoveel, maar we hebben besloten vijf factoren te delen waarvan we denken dat ze momenteel van invloed zijn op de STEM-wervingsruimte. 

Er is veel vraag naar STEM-talent 

Wereldwijde werkloosheid is goed gerapporteerd in de media, maar de STEM-arbeidsmarkt lijkt relatief gezond te zijn gezien de huidige situatie. 75% van de wervingsmanagers met wie we spraken, beweert momenteel actief te zijn. 

En talent binnen technologie - met name cyberveiligheid en gegevensrollen - wordt momenteel gezien als het moeilijkst te werven. Nu steeds meer bedrijven hun aanpak en overstap naar externe instellingen verschuiven, is het logisch dat cyber- en dataprofessionals nodig zullen zijn om deze monumentale aanpassingen aan de bedrijfsinfrastructuur te ondersteunen. 

De veerkracht van de STEM-arbeidsmarkt is niet zo verassend  dit zijn de banen die onze wereld op dit moment nodig heeft. Terwijl we door de veranderende situatie blijven navigeren, verbonden blijven en zoeken naar een hele reeks gezondheidsoplossingen, biedt STEM de antwoorden op de grootste uitdagingen ter wereld. 

Kandidaten staan ​​meer open voor nieuwe sectoren 

Een voordeel voor wervingsmanagers is de gegroeide keuze - voorheen waren veel aantrekkelijke kandidaten uitsluitend gericht op specifieke niches binnen markten. Maar nu verkennen meer kandidaten banen in nieuwe sectoren of kijken ze zelfs naar radicalere carrièremogelijkheden binnen hun branche. 

Overdraagbare vaardigheden zijn belangrijker dan ooit tevoren en wervingsmanagers die talentpools aanboren, waaronder carrièreswitchers en externe werknemers, kunnen het beste talent voor hun organisatie binnenhalen. 

Er zijn nog steeds geografische barrières 

In juni hielden we een evenement als onderdeel van onze STEM-serie waarin we de toekomst van werk bespraken - in deze rondetafel voorspelde ons panel van experts dat we vooruit zouden gaan en een verandering zouden gaan zien in de manier waarop bedrijven zouden zoeken naar personeel. De verwachting was dat geografische barrières radicaal overbodig zouden worden en dat de werkplek uiteindelijk zou diversifiëren, waarbij mensen met een breder spectrum aan achtergronden zouden worden aangenomen. 

Dit was een populair standpunt bij de bespreking van het onderwerp, maar het lijkt erop dat we er nog niet helemaal zijn. Meer dan de helft van onze klanten was niet bereid om te kijken naar grotere pools van kandidaten met verschillende locaties en achtergronden, wat de talentenpijplijn op veel manieren beperkt. 

Er is een hele reeks redenen waarom dit niet wordt gerealiseerd zoals we ooit hadden voorspeld - voor sommige bedrijven kan het logistieke redenen hebben dat mensen in een laboratorium of fabriek moeten zijn. Voor veel anderen kan het een mentaliteitsverandering betekenen: als je een HR-manager bent die jarenlang een succesvolle formule heeft gevolgd om mensen aan te nemen, is het van de ene op de andere dag veranderen van aanpak een beangstigend vooruitzicht. 

We hebben op dit gebied vooruitgang geboekt, maar de reis lijkt nog maar net begonnen. 

Wervingsprocessen blijken moeilijk 

Onze klanten zijn verheugd om meer toepassingen te zien, maar dit gaat niet zonder uitdagingen. Naarmate het aantal sollicitanten toeneemt, wordt de complexiteit van processen ingewikkelder. Het blijkt moeilijk om de sterkste, meest relevante en meest geschikte sollicitaties voor elke afzonderlijke taak te selecteren. 

Onze gespecialiseerde recruitmentbureaus maken gebruik van een reeks tools om efficiënte rekruteringsprocessen mogelijk te maken, dus we begrijpen dat dit zonder effectieve middelen zeer overweldigend kan zijn voor bedrijven. 

Een specifieke uitdaging die naar voren kwam, was de verleiding om overgekwalificeerde kandidaten in te huren voor een tijdelijke oplossing, wat kan leiden tot potentieel gevaarlijke situaties als deze professionals vertrekken naar een geschiktere positie wanneer de markt zichzelf stabiliseert. Elke situatie is anders, maar onze staffing consultants geven onze klanten persoonlijk advies over de beste oplossingen voor unieke situaties. 

Toepassingen op een recordhoogte 

In sommige van onze regio's is de verhouding tussen sollicitaties en banen enorm toegenomen. In de Benelux- en DACH-regio's hebben sommige markten een toename van 200% in sollicitaties gezien. 

Op dit moment begrijpen we dat veel bedrijven de wervingsactiviteiten verminderen of onderbreken. Echter, met zo'n aanzienlijke piek in sollicitaties voor STEM-functies, hebben bedrijven de mogelijkheid om te kiezen uit talent dat gewoonlijk ongelooflijk moeilijk te vinden is. En in sommige markten is de kans om nichecontractanten aan te trekken nog nooit zo groot geweest. Hoewel we beseffen dat het vanuit financieel oogpunt misschien geen ideale tijd is voor bedrijven om mensen aan te nemen, is deze kans te goed om op de lange termijn te laten varen? 

Dit is een zeer interessant onderwerp - er is nog steeds veel vraag naar STEM-talent en in de sectoren waarin we actief zijn leeft de vaardigheidskloof nog steeds. Maar terwijl we door deze situatie navigeren, krijgen sommige markten een ongekende belangstelling voor banen als nooit tevoren. 

De vraag die we hieromtrent hebben, is de mate van bestendigheid - geloven we dat dit een stap is om de vaardigheidskloof voor sommige STEM-markten te verkleinen? Of zou dit gewoon een reactie kunnen zijn op het ongelukkige banenverlies binnen de pandemie? 

Als u meer wilt weten over hoe onze verschillende staffing bureaus u op dit moment kunnen helpen bij het vinden van personeel of het zoeken naar een baan, volg dan de onderstaande links.

Life Sciences

Neem contact op

Engineering, IT en Banking & Financial Services

Neem contact op

Engineering, Life Sciences, Global Energy, IT

Neem contact op

Supply Chain, Customer Service, Support, 

Neem contact op

Digital, Creative

Neem contact op

News